Kamu Özel Farkı: Ekonominin Lokomotifi İnşaatta Çok Düşük! Sendikalaşma Oranı Hangi Sektörlerde Yüksek?
Türkiye’de taban fiyat oranı kademeli olarak yükselirken, 2023 yılının ikinci yarısı için minimum fiyat için bu hafta açıklanması beklenen artış oranı ile alım gücünün artırılması hedefleniyor. enflasyonla ve çabadaki yöntemlerle istenen satın alma gücü etkisini yaratmaz, ancak ülkedeki ortalama maaşın yerini almaya hazırlanan bir yakınsama yaratır. Bu da eğitimli bölümün ve uzmanlık gerektiren mesleklerin tepkisine yol açmaktadır. İşgücü piyasası uzmanları bunun temel nedenini Türkiye’de sendikalaşmanın olmaması ya da çok düşük olmasına bağlamaktadır. Bakalım, olur mu?
Türkiye’de resmi verilere göre (eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in meclis konuşmasında belirttiği gibi) yüzde 37 iken, resmi olmayan verilere göre yüzde 60’a yakın bir oranda görülüyor.
Öğretmen, doktor, personel ve kamu maaşlarında yapılan karşılaştırmalar sendikalaşmanın yani örgütlenmenin gölgesinde kalıyor. Ama birçok beyaz ya da mavi yakalı çalışan bunun pek farkında değil.
Özel sektör çalışanları ile kamu çalışanlarının sendikalaşma oranlarındaki farklılık da maaş farklılıklarını bir ölçüde açıklamaktadır.
Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinden biri olan ve riski yüksek işler arasında yer alan inşaat sektörü, sendikalaşma oranının en düşük olduğu sektör olarak dikkat çekiyor.
Savunma, sağlık, maliye ve iktidar gibi özel yetenekler arayan branşlarda yüksek sendikalaşma oranı özel branşta değerli bulunurken, “genel işler” dışında hiçbir branşta yarıdan fazlası görülmemektedir.
Kamu sektöründe sendikacılık hemen hemen her departmanda çok yüksek görülmektedir. En yüksek oran yerel yönetimlerde görülmektedir. En düşük oran ise yüzde 69,14 ile ‘neredeyse sıfır’ sendikalaşabilen eğitimde.
Sizce fiyatların düşük olmasının nedeni “düzenli olmamak” olabilir mi? sendikalı mısın